Response of broccoli, Brassica oleracea var. botrytis to the effect of hybrids and organic fertilizer K-FULV GROWER in some chemical an qualitative characteristics

  • Ihsan . J . Ethbeab
  • Aseel Muayyad Mahbas Al-Saeedi Ihsan Jali Azbib
  • Aseel . M. Al-Saeedi

Abstract

The experiment was carried out in the greenhouses of the research journal of the College of Agriculture and the Marshes - Dhi Qar University  in the Mohiyah area in the city of Nasiriyah during the growth season 2022-2021. The experiment began on 1111 2021 and is dated 110 2 2022. Replicators and two years old. The first factor is the cauliflower cross here, CEZAR and ANAHAR, and the next factor is the Egyptian KFULV GROWT auger taco (11000 1500 1850) km. An experimental unit, and at the end of the experiment, the results of vegetative growth were recorded, and after analyzing the results statistically, the results showed the superiority of the hybrid CEZAR over the hybrid ANAHAR in the Egyptian clash, chlorophyll, phosphorous, potassium, magnesium, and boron. Vitamin C (the rates reached 79.17, 255% and 0.28 00 2.06 49000 001, 1663.79 and 16.74 share 100 upper Uran km from the opening difference concentration 150 are the Arab unit of organic position in the same studied traits, as the results of the statistical analysis showed the presence                                                                                                                                                                                                                     

References

1. الراوي, خاشع محمود وعبد العزيز محمد خلف الله(2000). تصميم وتحليل التجارب الزراعية, مؤسسة دار الكتب للطباعة والنشر, جامعة الموصل. العراق.
2. الجهاز المركزي للاحصاء .2019 . جريدة الاحصاء الزراعي _ وزارة التخطيط _ جمهورية العراق .
3. البيرماني , خالد عبد الامير عباس (2017) . تأثير المخلفات العضوية ومستخلص الاعشاب البحرية في نمو وحاصل البروكولي (Brassica oleracea var . Italica) . كلية الزراعة .جامعة القاسم الخضراء.
4. الزهيري، حنين ثائر هادي.2016. تأثير التسميد العضوي والكثافة النباتية في نمو وحاصل القرنبيط. رسالة ماجستير. كلية الزراعة. جامعة ديالى، جمهورية العراق.
5. الحبار، محمد طلال عبد السلام وأيمن مال الله حسين الراشدي.2014. تأثير مواعيد الزراعة والأصناف والرش بالبورون في كمية ونوعية الحاصل في القرنبيط. مجلة زراعة الرافدين. 42 (1 :79 - 63.
6. الاجود, لفته مدلول عبد الواحد.2019.تأثير الرش بسماد البروسول عالي الفسفور وتغطية التربة في نمو وحاصل عدة هجن من القرنابيط جامعة البصرة,كلية الزراعة .
7. صقـــــر ، محب طه (2012). اساسيات كيميو حيوية وفسيولوجيا النبات. كلية الزراعة- جامعة المنصورة. http://www.osp.mans.edu.eg/sakr/crse/11/pdf .
8. حسن , احمد عبد المنعم (2003) . أنتاج الخضر الكرنبية والرمرامية . الدار العربية للنشر والتوزيع / القاهرة .
9. حسن , احمد عبد المنعم (2003) . أنتاج الخضر الكرنبية والرمرامية . الدار العربية للنشر والتوزيع / القاهرة .
10. محمد ، عبد العظيم (2002) . أساسيات تغذية وتسميد النبات . المكتب المصري لتوزيع المطبوعات (طباعة - نشر - توزيع) .القاهرة . مصر مصر : 377 - 392 .
11. محمد، قصي حميد.2017. تاثير السماد الحيواني في نمو وحاصل ثلاثة هجن من البروكولي. رسالة ماجستير.كلية الزراعة .جامعة ديالى. وزارة التعليم والبحث العلمي جمهورية العراق.
12. خليل ، محمود عبد العزيز إبراهيم (2004) . نباتات الخضر - الإكثار - المشاتل - زراعة الخلايا و الأنسجة النباتية - التقسيم - الوصف النباتي - الأصناف . شركة الجلال للطباعة . الإسكندرية . مصر : 377 - 392 .
13. الشمري, عزيز مهدي عبد و ضياء عبد محمد التميمي و صبا صبحي خميس جنيد (2016). تأثير التسميد العضوي و الكيميائي في صفات النمو الخضري و الحاصل لثلاثة تراكيب وراثية من القرناببيط . مجلة ديالى للعلوم الزراعية ,8 (2) :241-229.
14. Decoteau, D.R. 2000. Vegetable Crops. Prentice Rever, Upper Rever Company. New Jersey, U.S.A. p 464
15. Kirsh, V.A.; U. Peters; S.T. Mayne; A.F. Subar; N. Chatterjee; C.C. Johnson and Hayes. 2007. Prospective study of fruit and vegetable intake and risk of prostate cancer, Journal of the National Cancer Institute. 99(15):1200-1209.
16. Khaled. H. and B. A. Fawy (2014). Effect of different levels of Fulvic acids on the nutrient content, plant growth. and soil properties under conditions of salinity Brassica Oleraceal.Var Botrytis . Soil & Water Research, 6 (1): 21–29.
17. Samat, T. M. (2009) . A History of Food . 2nd edition . Blackwell publishing Ltd . UK , pp: 625- 629
18. Singh , M., Guleria , N., (2013) . Influence of harvesting stage and in organic and organic fertilizers on yield and oil composition of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) in a semi-arid tropical climate . Industrial Crops and Products, 42: 37-40
19. Sposito, G. . 2008. The chemistry of soils.Oxford University Press.
Published
2022-11-02
Section
Articles