Study of some chemical properties of Rosemurinus officinalis L., and evaluation of the inhibitory effect of its alcohol extract in some pathogenic bacteria

  • Haidar Ibrahim Ali
  • Douha Sadiq Ali
Keywords: اكليل الجبل, الفعالية التثبيطية

Abstract

The objective of the present study was to determine the chemical properties of the rosemary leaves and their content of FTIR in addition to evaluating the best acidity and heat storage of the extract of the leaves and evaluating the storage period in the inhibitory activity of some pathogenic bacteria. Six acidity levels (3 and 4) 5, 6, 7 and 8) and four storage degrees (5, 20, 40 and 60). Results showed that the best pH of the extract was ph = 6 and that the best storage temperature was 5 m. The most affected bacteria were Pseudomonas aeruginosa

References

احمد، صلاح عمر و طارق زيد ابراهيم و مها اكرم بوثان (2012). دراسه تأثير المستخلص المائي والكحولي لبعض التوابل في بعض انواع البكتيريا المرضيه في اوساط مختلفة. مجله جامعة تكريت للعلوم الزراعية المجلد (12) العدد (1):1-11.
ديوك، جيمس ايه (2007). الصيدلية الخضراء، اكتشافات جديدة في المعالجة العشبية وحالات شائعة من اشهر خبير في العلاج بالاعشاب في العالم. مكتبة جرير. المملكة العربية السعودية. الطبعة الثالثة . 291ص.
الزبيدي، زهير نجيب؛ هدى عبد الكريم بابان وفارس كاظم فليح (1996). دليل العلاج بالأعشاب الطبية العراقية. شركة آب للطباعة الفنية المحدودة.
عبد الله، رنا مجاهد (2010). دراسة التاثير المثبط لنبات اكليل الجبل Rosmarinus officinalis على بعض انواع البكتيريا السالبة لصبغة كرام. مجلة كلية التربية الاساسية. عدد65: 693-706 ص.
عبد، مجيد محمود (2011). تأثير المستخلص الزيتي والمائي لنبات إكليل الجبل Rosmarinus officinalis كمادة حافظة في اللحوم المفرومة. المجلة الطبية البيطرية العراقية 35(2): 156-160.
علي، ضحى صادق (2018). التأثير التثبيطي لمستخلصات نبات اكليل الجبل على الإحياء المجهرية وإطالة مدة حفظ الجبن الأبيض الطري. راسله ماجستير، كلية الزراعة، جامعة البصرة، العراق.
المنظمة العربية للتنمية الزراعية (1988). النباتات الطبية والعطرية السامة في الوطن العربي. منشورات المنظمة العربية للتنمية الزراعية، الخرطوم .
Panizzi, L.; G. Flamini; P. L. Ciani and L. Morelli (1993). Composition and antimicrobial properties of essential oils of four Mediterranean Lamiaceae. J. Ethan Pharmacology 39: 167-170.
Smith, R. J. and M. L. Winder (1996). Medicinal garden in the national herb garden guidebook. Ober, R. ; ed., The Herb Society of America, Inc., Pring Field V. 4. PP. 61- 71.
Gayon ,T.A. (1972). Plant phenolic. Oliver and Bayed Edinburg. pp: 254.
Rozman, T. and Jersek, B. (2009).Antimicrobial activity of rosemary extracts (Rosmarinus officinalis L.) against different species of Listeria. Acta Agriculturae Slovenica. 51-58.
Perez, Z.C.; Pauli, M. and Bazergue, P. (1990). Antibiotic assay by the agar-well diffusion method. J. Acta. Biologc. Acta Medicine experimental., 15:115.
Rasheed, E. M. Hayder M. R. and Kazeam J.Zboon (2010). Study of Chemical Composition and Antibacterial Activity of Rosmarinus officinalis and Eucalyptus spathulata Hook Extracts. J.Thi-Qar Sci. Vol.2 (2):74-83.
Rashid, K. I.(2010).Antimicrobial Activity of Rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) Leaf Essential Oils Against Three Bacterial species. Al- Mustansiriya J. Sci Vol. 21, No 4,1-8.
Published
2019-04-20
Section
Articles