Effect of spray on the Biohealth Appetizer in some growth and yield characteristics Of Pepper Hybrids (Capsicum annuum L.) "Kamar and Rida F1

  • Nawal M. Al-Bayati
  • Abbas K. Obaid
  • Abdul Basset M. Al-Madi
Keywords: : Sweet Peppers, , Hybrids

Abstract

An experiment was conducted during Autumn Season of 2016-2017 in Tomato Development Project belong to Basrah Agricultural Director, Khor Al-Zubair.to study the effect Appetizer (0, 1 and 1.5 ml. L-1) on two hybrids of sweet peppers "Kamar and Rida F1". The results were statistically analyzed by using the statistical program Genstat 2013 and the least significant difference was used to compare the averages at the probability level of 0.05. The results were showed that Appetizer concentrations 1.5 ml. L -1 gave a significant increase in plant height, dry weight of the total vegetation, number flowers.plant-1, fruit weigt, early plant yield (234.76 g) and total yield (36.95 ton.ha-1), while the 1 and 1.5 ml. L -1 concentrations gave a significant increase in the stems diameter, number of leaves.Plants-1, leaves area in addition plant yield (2.10 and 2.20 gm Respectively ).

"Kamar" hybrid gave a significant increase in percentage of polluted flowers, fruit weigt, early plant yield (233.40 gm), while the " Rida F1" hybrid gave a significant increase in number flowers.plant-1, number of fruits and total yield (37.78 ton.ha-1). The interaction between both factors gave significant effect in all Vegetative traits and yield except number of leaves, percentage of polluted flowers and plant yield.

 

References

التحافي،سامي علي عبد المجيد ، رياض كزار كاظم ،علي حسن علي، لازم محمد حسين .(2016). تأثير اضافة السماد العضوي (Humobacter-A) و الرش بالسماد الورقي TOP 10) ) في نمو وحاصل الباذنجان صنف جواهر.مجلة الفرات للعلوم الزراعية .8(4):107-116.
الجهاز المركزي للإحصاء وتكنولوجيا المعلومات (2013) . المحاصيل الثانوية والخضراوات. مديرية الإحصاء الزراعي . وزارة التخطيط والتعاون الإنمائي . جمهورية العراق .
الخفاجي ، مكي علوان وفيصل عبد الهادي المختار. 1989. إنتاج الفاكهة والخضر. وزارة التعليم العالي والبحث العلمي. جامعة بغداد – بيت الحكمة - العراق.
خليل ، محمود عبد العزيز إبراهيم (2004). نباتات الخضر والاكثار – مشاتل – زراعة الخلايا والانسجة النباتية – التقسيم – الوصف النباتي – الأصناف. جامعة الزقاقيق. منشأة المعارف . الإسكندرية .
الراوي ، خاشع محمود وعبد العزيز محمد خلف الله (1980). تصميم وتحليل التجارب الزراعية، مؤسسه دار الكتب للطباعة والنشر، جامعة الموصل، جمهورية العراق.
الربيعي، باقر جلاب هادي و مجيد زبير عذاب (2014). تأثير التسميد الورقي وطريقة الزراعة في نمو وحاصل نبات الفلفل صنف كاليفورنيا ووندر المزروع في البيوت البلاستيكية.
الزبيدي ،انتظار عباس و مجيد كاظم الحمزاوي (2015).تأثير الرش بمستخلصات الاعشاب البحرية والاحماض الامينية في بعض الصفات الزهرية والثمرية من نبات الفلفل الحلو Capsicum annuum L . تحت ظروف البيوت البلاستيكية .مجلة القادسية للعلوم الزراعية 1(5).
مجلة المثنى للعلوم الزراعية، 2(1): 17-22.
محمد، عبد الرحيم سلطان وفيصل عبد الرحمن ونيران صبري رشيد (2010) . تأثير موعد الشتل والرش بالمستخلصات البحرية في نمو وحاصل صنفين من الطماطة . مجلة البصرة للعلوم الزراعية , 23( 2 ):41- 53.
مطلوب، عدنان ناصر؛ عز الدين سلطان محمد و كريم صالح عبدول (1989). إنتاج الخضراوات، الجزء الأول. دار الكتب للطباعة والنشر- جامعة الموصل: 680 ص.

Abdel-Mawgoud, A.M.; Tantaway, A.S ; Hafez, M.M. and Habib, H. A (2010). Seaweed Extract Improves Growth,Yield and Quality of Different WatermelonHybrids. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 6(2): 161-168.
Askari A.; I. H. Siddiqui; A. Yamin; M. Qudiruddin; R. Jafri and S. A. H. Zaidi (2006). studies on the essential trace elements on the growth and yield of tow solanaceous plants. J. of Islamic Academy of Sci. 8:1, 9-14.
Ewulo B. S.; K. O. Hassan and S. O. Ojeniy, 2007. comparative effect of cowdung manure on soil and leaf nutrient and yield of pepper. Inter. J. of Agr. Res. 2 (12): 1043-1048.
Kowaczyk, K.A.and T.D.Zielony.2008. Effect of Aminoplant and Asahi on yield and quality of lettuce grown on rockeool . Conference of Biostmulatirs in modern Agricuture, 7-8 February 2008, Warsaw, Poland.
Odell , C. (2003). National plant hormones are biostimeulants helping plant Ombodi, A. ; Zoltán, P. ; Péter, S. ; Zsuzsanna, T.T.,; Ambrus, K.; András K. (2015). Effects of External Coloured Shade Nets on Sweet Peppers Cultivated in Walk-in Plastic Tunnels. Not Bot Horti Agrobo , 43(2):398-403.
Parađiković, N.; Vinković, T.; VinkovićVrček, I.; Źuntar, I.; Bojić, M. and Medić-Šarić, M. (2011) . Effect natural biostimulants on yield and nutritional quality :an example of sweet yellow pepper Capsicum annuum L. plant . Journal of the Science of Food and Agriculture, 91:2146-2152 .
Patil B. C.; R. M. Hosamani; P. S. Ajjappalavara; B. H. Naik; R. P. Smitha and K. C. Ukkund, 2008. effect of Foliar application of Micro- nutrients on growth and yield components of tomato ( Lycopersicon esculuntum Mill). Karnataka J. Agr. Sci. 21 (3): 428- 430.
Thang, P.T.N. (2007). Ripening behavior of capsicum (capsicum annuum L.) fruit.Thesis for the degree of Doctor of Philosophy.Unv.of Adelaide,South Australia.pp.149.
Zodape ST.; Gupta A and Bhandari SC. (2011). Foliar application of seaweed sap as biostimulant for enhancement of yield and quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). J. Sci Ind Res 70:215–219.
Published
2019-04-20
Section
Articles