Effect of the addition of black bean powder to Ctenophartngdon idella fish in some blood standards and chemical composition

  • Yasser W. Ouda
  • Sajad A. Abdullah
  • Kamel K. Fahd
Keywords: Ctenophartngdon idella, Black bean

Abstract

     The study was conducted with physiological aspects of the blood parameters and the chemical composition (protein , Fat, Moisture , Ash) of the body Ctenophartngdon idella. One hundred of fish used with average 15.04±2.74 were distibuted ranomly on the five treatment by three duplicate for one treatment and four levels from black bean with percentage (0.75, 2.5, 3, 4.5%) to treatments (T1,T2,T3,T4) as well as control treatment without the absence of black bean .The experiment lasted for 30 weeks , and the results showed that different concentrations of black bean has clear effect on the above mentioned aspects significant differences between treatment of four and control treatment. In this study, fish of feed on the fourth treatment was record highest concentration of hemoglobin.

 

References

احمد علي ، عبد الخالق عبد الفتاح (1995). استخدام مصادر بروتينية مختلفة في تغذية اسماك الكارب الاعتيادي رسالة ماجستير ، كلية الزراعة ، جامعة بغداد ، ص98 .
أمين، علي سامي (2011). دراسة تأثير الاحلال الجزئي لبذور الحبة السوداء Nigella stiva محل كسبة فول الصويا على بعض الصفات الفسلجية لاصبعيات أسماك الكارب العادي Cyprinus carpio . مجلة القادسية للعلوم الزراعية 1 (1) : 137-143 .
باشا، احسان شمسي (2006). اسرار الحبة السوداء تتجلى في الطب الحديث . الهيئة العلمية للاعجاز العلمي في القرآن والسنة.مكة المكرمة.
الدهام ،نجم قمر (1990). تربية الاسماك . دار الحكمة .البصرة .437 صفحة .
الراوي، خاشع محمود و خلف الله، عبد العزيز محمد (1980). تصميم وتحليل التجارب الزراعية، مطبعة جامعة الموصل : 480 صفحة .
السلمان ، ومحفوظ حسين وكلور، ابراهيم سعيد وزيدان، شهاب احمد 1994)). استخدام مخلفات تربية الدواجن فروج اللحم في علائق اسماك الكارب مجلة زراعة الرافدين،. 112-105 :(2)23
الشماع، عامر علي (1995). وجماعته استخدام مستويات مختلفة من بذورالسيسبان في علائق الاسماك .
صالح ، جاسم حميد (2006).تأثير الاغذية المختلفة على بقاء ونمو يرقات الكارب الاعتيادي والعشبي في النظام المغلق. اطروحة دكتوراه ، كلية العلوم ، جامعة البصرة ، ص105 .
عبد اللطيف، شوكت محمد فتحي، حمودة، السيد الديب مهني والضبيب، مساعد أحمد عبدلله (2008). صحة الأسماك. جامعة القصيم، القصيم، المملكة العربية السعودية، 258 صفحة.
عبد المجيد ، امنة طارق (2007) . تحليل اقتصادي للعوامل المؤثرة في الكميات المطلوبة من لحوم الاسماك في العراق للمدة من 1980-2002 . رسالة ماجستير، قسم الاقتصاد ، كلية الزراعة ، جامعة بغداد ص3 .
A.O.A.C . (1984). Association of officiall Analytical Chemists , D.C., U.S.A.
Abd El-Latif, S. A., El-Yamany, A. T. and Edaly, A. F. (2004). Evaluation of Using Different Levels and Sources of Medicinal Herbs in Growing Japanese Quail Diets. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 7: 69-81.
Abd Elmonem A., Shalaby, S.M. and El-Dakar, A.Y.(2002). Response of red tilapia to different level of some medicinal plant by-products black seed and roulette seed meals. Proc 1th con F. Aquaclt., 13-15 December . El-Arish.Egypt. Aquacult. Soc., 247-280.
Akin-Oriola, (2003). On the phytoplankton of Awba resevoir Ibadan, Nigeria. Bio. trop. 51(1): 99-106 .
Babayan, V. K., Koottungal, D. and Halaby, G. A. (1978). Proximate Analysis, Fatty acid and Amino acid Composition of Nigella sativa L. Seeds. Journal of Food Science, 43: 1314-1315.
Bjerregaard, P. and Dyerberg, J. (1988). Mortality fromischemic heart disease and cerebrovascular disease in Greenland . Int.Epidemiol .,17:514-519.
Blaxhall , P.C. and Dalsylly , K.W. (1973). Routine hematological methods for use with fish blood. J. Fish Biol., 771-781.
Bud, I., Ladosi D., Reka, St., Negrea, O . (2008). Study concerning chemical composition of fish meat depending on the considered fish species, Lucrări .
Coad, B. W. (2010). Fresh water fishes of Iraq . Pen soft Publishers, Sofia Moscow. 294 pp.
Dacie , J.V., and Lewis , S.M. (1984). Practical haematology , churchill Livingston ed., Selector Printing Co. Ltd., New York :244.
El-Daker, A.Y., Shalaby, S.M.M., Abd Elmonem, A.I. and Wahbi, O.M. (2004). Enhancement of performance using fennel meal as feed additive for nile tilapia Oreochromis niloticus. J.Egypt acad. Soc. Environ . Develop (B.Aquaculture)., 5(1): 43-67 .
FAO, (2012). The state of world fisheries and aquaculture. FAO, Rome, Italy. P.162.
Fazio, F., Marafioti, S.,Arfuso, F., Piccione, G., Faggio, C.(2013). Comparative study of the biochemical and haematological parameters of four wild Tyrrhenian fish species. Veterinarni Medicina, 58, 2013: (11): 576–581.
Ghazi, A. H. (2009). Using the natural live food in feeding of Alktan larvae (Barbus xanthopterus). Iraqi J. Aqua. 6(1):25-36 .
Hall, G.M.(1992). Fish Process Technology. Food Engineering and Biotechnology Group University of Technology, Loughboroug, 4-7: 172-181.
Jauncey , K. and Ross , B. (1982). A guide to Tilapia Feed and Feeding. Institute of Aquacul. Univ. of Stirling, 111 pp.
Katalay S, Parlak H (2004). The effects of pollution on haematological parameters of Black Goby (Gobius niger L., 1758) in Foca and Aliaga Bays. Journal of Fisheries and Aquatic Science 21, 113–117.
Macovei, V., Gîlcă, I., Păsărin, B.(2009). Chemical composition of meat in two cyprinid species.
Malik, M. E. K. and Mohsen, M. K. (2006). Influence of Some Medicinal Plants Supplementation as a Feed Additives on Growth and Feed Utilization inDiets of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) Fingerlinges, Egypt. Journal of Aquatic Biologyand Fish. 11: 213-229.
Meral, I., Yener, Z., Kahraman, T. and Mert, N. (2001). Effect of Nigella sativa on Glucose Concentration, Lipid Peroxidation, Anti-Oxidant Defence System and Liver Damage in Experimentally Induced Diabetic Rabbits. Journal of Veterinary Medicine. A, Physiology, Pathology, Clinical Medicine, 48: 593-599.
Mona Z., G.Rakha, M.Osfor, F.Bayumi and M.Saad (2002). Some clinicopathological and microbiological changes with hypercholestrimia in sheep and a trial of treatment with Nigella sativa and Titanium ascorbate. Bull. NRC., Egypt.
Muzinic, L. A.; Thompson, K. R.; Metts, L. S.; Dasgupta, S. & Webster, C. D. (2006). Use of Turkey meal as partial and total replacement of fish meal in practical diets for Sunshine bass (Moronechrysops x Moronesaxatilis) grown in tanks. Aquac. Nutr., 12: 71-81.
Nyirenda , J.; Mwabumba, M.; Kaunda, E. & Sales, J. (2000). Effect of substituting animal protein sources with soybean meal in diets of Oreochromiskarongae(Trewavas 1941). Naga, The ICLARM Quarterly, 23(4): 13-15.
Olomu, J.M. (1995). Monogastric Animal Nutrition Jachem Publications, Benin City. Pp. 165-200.
Soliman, A. K., Atwa, A. M. R. and Abaza, M. A. (2000). Partial Replacement of Fish Meal Protein with Black Seed Meal Protein, with and without Lysine and Methionine Supplementation, in Diets of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). The Fifth International Symposium on Tilapia Aquaculture, Conf. Proc. Rio De Janeiro- RJ, Brazil, 7:187- 196.
Suboh, S.M., Bitto, Y.Y. and Aburjai,T.A. (2004). Protective effects of selected medical plants againts protein degradation , lipid predications and deformability loss of oxidative stessed human erythrcytes phytother. Res., 18(4) : 280-4 .
Takruri, H.R.and Damch, M.A.F.,(1998). Study of nutritional value of black cumin seeds Nigella sativa L.J.Sci.Food Agric.,76:404-410 .
Waterman (1976). The Production of dried fish. FAO Fish Tech. Paper (160):115-120.
Published
2019-04-20
Section
Articles